Bugün

İMZALAYANLARIN UTANMADIĞI YIKICI BİR HEZİMET SEVR ANTLAŞMASI ( 100 ÜNCÜ YILI 10 AĞUSTOS 2020 )

11 Ağustos 2020 - 07:30

Sevr Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğunun hükümeti arasında 10 Ağustos 1920’de Fransa’nın başkenti Paris’in 3 km batısındaki Sevr ( Sèvres ) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi’nde ( Musée National de Céramique ) imzalanmış olan Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuranların kabul etmedikleri kağıt üstünde kalmış olan, hukuki geçerlilikleri Kurtuluş Savaşını gerçekleştiren Atatürk ve Kahramanlarca ortadan kaldırılmış bir anlaşma.

Ankara’da bulunan TBMM zaten bu sözde antlaşmayı sert bir bildiri ile kınadı ve bu antlaşmayı imzalayanlar ile Saltanat Şurası’nda bu anlaşmanın lehine olumlu oy kullananları 19 Ağustos 1920 tarihinde vatan haini olarak ilan etti.

 Buna göre bu antlaşmada imzası bulunan Heyet üyeleri 23 Nisan 1924 tarihinde TBMM tarafından 150’likliler listesine eklendi. 28 Mayıs 1927 tarihli yasa ile bu kişiler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığından çıkarıldılar.

Sevr Antlaşması; 10 Ağustos 1920’de İtilaf Devletleri Britanya İmparatorluğu – Fransa – İtalya – Ermenistan – Japonya – Belçika – Yunanistan – Polonya - Hicaz Krallığı – Portekiz – Sırp – Romanya - Hırvat ve Sloven Krallığı - Çekoslovakya ile mağlup kabul edilen Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalandı.

Amerika Birleşik Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu ile savaşmadığı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ise henüz Milletler Cemiyeti üyesi olmadıkları için imza atmamış oldular.

 Sevr’i imzalayan Osmanlı heyetindeki isimler; Eski Maarif Nazırı ( Milli Eğitim Bakanı ) Bağdatlı Mehmed Hadi Paşa - Eski Şura-yı Devlet ( Danıştay ) Reisi Rıza Tevfik Bey - Bern Sefiri Reşat Halis,

 

 -Görüntünün kaynağı; MIRC SC EDU –

 -Müzik; Hüseyni Saz Semâî –

 - Düzenleme – Renklendirme; Akif Tanrıkulu,